Біологія, 8 кл Голосовий апарат людини

#1000уроківщястя
Десь почула такий вислів. У січні ми розпочали вивчати дихальну систему людини. Я  пропонувала моїм восьмикласникам теми для досліджень (чесно, я думала, що вони їх проїгнорують). Треба було поясніть: чому люди планети, маючи однакову анатомічну будову голосового апарату,  

  • розмовляють різними мовами, 
  • існують різні тембри голосів, 
  • одна та сама мова може мати різні фонетичні особливості?

Чотири уроки (з чотирма восьмими класами), я обговорювала відповіді на поставлене питання. На що звернули увагу діти (на яки теми підготували повідомлення та відео-, ауді-ілюстрації:

  1. Музикальні файли із різними тембрами голосів чоловіків та жінок. Наші висновки: сучасні  звукосинтезатори   нівілюють індивідуальні особливості голоса співаків. Класичні тембри краще відчуваються при  виконанні  оперних співаків. Цікаво було спостерігати за  "альбомами" сучасни підлітків.
  2. Діти звернули увагу на звукові особливості музичних інструмнтів. Діапазон та причину звукового ряду фортепіано, піколо. (аналогія із голосовими звязками)
  3. Були представлені привітання президентів різних країн їх мовами. Приємною частиною було озвучення українською мовою учнем одного з слайдів із зображенням державного прапору. Одна з учениць записала звучання деяких мов  своїм голосом. В  LearningApps.org   появилася нова вправа .https://learningapps.org/display?v=p9xgjrfpt20 
  4. Учениця 8Б класу розповіла про фонетичні особливості англійської мови для канадців, британців, шотланців, австралійців. Ії повідомленя було представлено цікавими фактами та ауді-матеріалами.
Висновки:
  • одна з версій особливостей мов різних народів - це природні умови (особливості навколишнього середовища) та спосіб життя; коли людей було не значна кількість - мови формувалися як копіювання звуків природи - так маленьки діти копіюють особливості спілкування дорослих; коли чисельність людей збільшилася - вони створили фонетичні групи і користувалися мовою - особливою для певної групи людей.
  • тембри голосів залежать від анатомічних особливостей гортані, язика, зубів, обєму ротової порожнини  (спадкова мінливість), наявність ценру мовлення у головногому мозку (ось чому слова створюють люди, але це неможливо у тваринЇ, наявність статевих  гормонів, що генетично контролюють Х та У хромосоми, вікові особливості, вживання речовин, що впливають на голосові звязки (нікотин, алкоголь, ефірні масла), життєвий обєм легень.

вот так 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Книги: "Если ты достоин большего, нарушай правила" В.М. Спиваковский